Definitioner

Från rapporten ”OER i öppna digitala arkiv” finns följande definitioner:

Läromedel: en produkt som skapats i syfte att användas för lärande, till exempel en lärobok.

Digitala läromedel: samma som ovan, men i digital form.

Lärresurser: resurser som används som läromedel av lärare och studenter men som inte skapats med lärande som syfte. Kan vara artiklar, filmer, nyhetsmaterial med mera.

Digital lärresurs: samma som ovan, men i digital form. Det är denna form vi i första hand kommer behandla här, med tillägg att de ska vara fria resurser att använda.

OER: Open Educational Research är digitalt material som kan återanvändas för lärande och forskning genom öppna licenser såsom Creative Commons. Det kan vara olika typer av digitala lärresurser eller digitala läromedel.

OCW: Open Course Ware är fria, öppna digitala publikationer från universitet eller motsvarande organiserade som kurser och distribuerade via Internet. De ger ingen examen eller poäng. Finns också tillgängliga under öppna licenser.

MOOC: Massive Open Online Courseär en metod att sätta elever i kontakt med forskare/lärare/instruktörer med hjälp av online-verktyg gällande ett gemensamt tema/ämne eller ett områdes diskurs. žHela poängen med en MOOC är att ge en utgångspunkt för en massiv mängd innehåll som skall produceras på olika platser på nätet, som senare sätts samman som ett nyhetsbrev eller en webbsida tillgänglig för deltagare på en regelbunden basis. Detta står i kontrast till traditionella kurser, där innehållet framställs i förväg. Sociala Medier spelar en stor roll för hur detta material distribueras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s